La Gomina i el Gintònic entren al diccionari

Gorro, padel, kebab o gomina són algunes de les noves incorporacions al Diccionari de la llengua catalana
ctv-d6i-diccionari

Temps de lectura: 2’

Avui, la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha anunciat una nova actualització del Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC). En total són 78 els termes inclosos en aquesta actualització que abasten tots els aspectes del dia a dia, des de l'esport, la tecnologia, la vida pública i social. Paraules que en molts casos pensarem que ja fa anys que fem servir i que és estrany que no hi fossin i és que a diferència de l'anglès, el català té un procés molt lent per als neologismes.

Si a l'anterior actualització destacaven termes com donassa, tarat, embolicat o Betlem. Xistorra, gomina, internet, gintònic o pàdel són alguns dels mots destacats d'aquesta nova posada al dia de la nostra llengua i que ja són al DIEC.

La nova terminologia gastronòmica inclou en el diccionari termes tan habituals al nostre estómac com xistorra, xapata, tiramisú, kebab, i termes com càtering o rostisseria. Pel que fa al món de la comunicació s’hi han inclòs pixelar, internet (sí, ara), mediàtic i fotoperiodisme. També termes que tenen a veure amb l'actualitat com ciberatac, gihadisme i precarització i, en el terreny dels esports per fi podem jugar a pàdel sense donar un cop de peu al diccionari.

Igualment ha entrat al diccionari el verb esnifar, mono i ànsia, però en aquests dos darrers casos, les paraules apareixen destacades com a emprades popularment.

Com us dèiem abans idiomes com l'anglès estan molt avesats a tractar i a incloure neologismes. Primer perquè gran part de la terminologia moderna són aspectes inventats pel món anglosaxó i després perquè de seguida es dona per vàlida una paraula i s'incorpora no només al món de parla anglesa sinó a totes les llengües com tuitar o streamer,... Sovint, la llengua va més ràpida que no pas la normativa i això fa que es creïn neologismes per expressar la realitat que vivim. El català i el castellà, en canvi, acostumen a esperar que aquests termes quedin ben assentats a la societat i no siguin fruit només d'una moda passatgera.

CADENA 100