Comença la temporada de les pluges d'estels

Com cada estiu, entre el 12 de juliol i el 23 d'agost, el cel ens regala un impressionant espectacle nocturn
ctv-yxq-estels

Temps de lectura: 2’

No és necessari esperar fins a agost per a observar estrelles en el firmament. Les llàgrimes de Sant Llorenç són les més famoses de les pluges d'estels. Durant la primera meitat d'agost, els perseids brillaran amb una de les pluges d'estrelles més espectaculars de l'any. No obstant això, no cal esperar fins a agost per a observar aquest tipus de fenòmen, ja que cada any a partir del 12 de juliol es pot gaudir d'aquest fenomen en el cel.

Cada any, la pluja de meteorits passa pel nostre cel des del 12 de juliol fins al 23 d'agost, i aquest estiu arribarà al seu punt àlgid la nit del 29 al 30 del mes que ve. El primer d'aquests espectacles el podem gaudir des d'avui mateix, són les delta aquàrides.

Els experts creuen que les Delta Aquàides són una pluja de meteorits que podria originar-se a partir del cometa 96P Machholz, un cometa que orbita al voltant del Sol cada aproximadament 5 anys. Aquest fenòmen aconsegueix el seu punt màxim al voltant del 30 de juliol. Encara que és més visible en l'hemisferi sud, els observadors de l'hemisferi nord també poden gaudir d'aquest fenomen, encara que amb una menor taxa d'activitat.

I ja a l'agost vindran les llàgrimes de Sant Llorenç, també coneguts com els perseids. Es tracta de parts del cometa Swift-Tuttle que es van acostar al Sol a finals de la dècada dels 90. A partir d'aquest moment, la intensitat d'aquesta pluja d'estrelles va disminuir fins a arribar al pic màxim, previst per als anys 2125 o 2126.

Què són les pluges d'estels?

Les pluges d'estrelles són un esdeveniment que succeeix quan la Terra passa per una zona de la seva òrbita on existeixen nombrosos fragments petits, provinents d'un cometa o d'un asteroide que ha creuat per allí. Mentre travessen aquesta regió, els diminuts trossos es desintegren en xocar amb l'atmosfera terrestre creant un centelleig de llum en el cel. Aquest fenomen és conegut com a estrella fugaç i, si el fragment és prou gran, es torna més durador i pot ser vist per uns segons, deixant un deixant de llum verda, convertint-se en un bòlid.


CADENA 100